Close

Подагра виявлена як несподіваний винуватець нейродегенеративних захворювань

Дослідження: зв’язок подагри з резервом мозку та вразливістю до нейродегенеративних захворювань.

 

Що таке подагра?

Подагра, яку часто називають гіперурикемією, є найпоширенішою формою запального артриту, оскільки вона вражає від 1% до 4% населення. Подагра є результатом відкладення кристалів урату натрію в суглобах і навколосуглобових тканинах, що згодом призводить до запальної реакції, набряку та болю.

Останні дослідження показали суперечливі спостереження щодо зв’язку між подагрою та нейродегенеративними захворюваннями. Наприклад, деякі спостережні дослідження показали, що подагра пов’язана зі зниженим ризиком деменції, особливо хвороби Альцгеймера, тоді як рандомізаційні дослідження Менделя не підтвердили ці висновки. Було також показано, що подагра в анамнезі підвищує ризик інсульту.

Ці суперечливі висновки підкреслюють необхідність додаткових досліджень, особливо тих, що включають аналіз структури мозку, щоб краще зрозуміти зв’язок між подагрою та нейродегенеративними захворюваннями.

 

Про дослідження

Учасники дослідження були набрані з дослідження Біобанку Сполученого Королівства (UKB), у якому брали участь добровольці віком від 40 до 69 років у період з 2006 по 2010 рік. Частина цих пацієнтів пройшла візуалізацію, включаючи магнітно-резонансну томографію (МРТ) головного мозку.

Діагностичні критерії подагри були отримані алгоритмічно зі збору інформації про базову оцінку UKB. Рівні уратів у сироватці крові всіх учасників оцінювали на початку дослідження.

Команда використала 2138 підсумкових зображень фенотипів (IDP), які представляли різні оцінки структури мозку за допомогою T1-зважених і T2-зважених структурних зображень FLAIR, дифузійної МРТ і МРТ, зваженої за чутливістю. Для визначення точного просторового розподілу зв’язків між подагрою та об’ємом сірої речовини в головному мозку використовували воксельну морфометрію програмної бібліотеки FMRIB (FSL-VBM).

Результати МРТ були використані, щоб визначити, чи можуть причинно-наслідкові зв’язки пояснити спостережувані асоціації зі структурою мозку. Також було проведено одновибірковий (подагра) та двома зразками (урати) лінійний МРТ з використанням підсумкової статистики, отриманої від європейських учасників.

Гармонізація варіантів гарантувала, що кореляція між однонуклеотидними поліморфізмами (SNP) і впливами, а також SNP і результатами описує той самий алель. Для оцінки узгодженості кожного причинного висновку було використано кілька надійних методів МРТ.

 

Подагра підвищує ризик розвитку деменції та хвороби Паркінсона

Загалом у поточне дослідження було включено 11 735 учасників з подагрою, 1 165 з яких пройшли візуалізацію мозку. Близько 31% усіх хворих на подагру в даний час отримували уратознижувальну терапію (УТ).

Більшість хворих на подагру були старшого віку та чоловіки. Примітно, що рівні уратів у чоловіків, хворих на подагру, позитивно корелювали зі споживанням алкоголю та нижчим соціально-економічним статусом.

Протягом періоду спостереження 3126 учасників повідомили про деменцію, а 16 422 померли, причому ймовірність смерті пацієнтів з подагрою була вдвічі вищою порівняно з контрольною групою.

Рівні уратів були обернено пов’язані з глобальним об’ємом головного мозку, сірої речовини, білої речовини та високим об’ємом спинномозкової рідини. Насправді було виявлено, що подагра має такий самий вплив на глобальний об’єм сірої речовини, як і той, який спостерігається при порівнянні сканування мозку здорової людини з скануванням мозку особи, яка на два роки старша.

Деякі з конкретних ділянок сірої речовини мозку, які постраждали від подагри, включали мозочок, міст і середній мозок. Подібним чином, області білої речовини, в тому числі склепіння, демонстрували вищу середню дифузію та меншу фракційну анізотропію у пацієнтів з подагрою.

Подагра в анамнезі та високі рівні уратів у сироватці крові також були пов’язані з більшим ступенем відкладення заліза в двосторонньому пуці та хвостатому відділі, обидва з яких є структурами базальних гангліїв. Високий рівень заліза в цих структурах мозку може бути пов’язаний із запальними процесами, пов’язаними з подагрою, або поганим виведенням заліза з сечею, оскільки було виявлено, що контроль функції нирок зменшує цей зв’язок.

Подагра була позитивно пов’язана з деменцією, особливо судинною деменцією, з найвищим ризиком діагностики деменції в перші три роки після діагнозу подагри. Крім того, подагра підвищує ризик як хвороби Паркінсона, так і ймовірного есенціального тремору.

 

Висновки

Поточне дослідження є першим у своєму роді, яке співвідносить нейровізуалізаційні дослідження з подагрою, і його висновки надають докази причинної участі подагри в деменції та інших нейродегенеративних захворюваннях. Тим не менш, дослідники не спостерігали жодних класичних візуалізаційних маркерів хвороби Альцгеймера або судинної деменції в мозку пацієнтів з подагрою.

У сукупності результати дослідження важливі для клініцистів, які лікують пацієнтів з подагрою, оскільки профілактичне лікування подагри також може знизити ризик розвитку нейродегенеративних розладів у цих пацієнтів у майбутньому. Ці спостереження також можуть дати нове уявлення про різні шляхи, залучені в патогенез нейродегенеративних захворювань, які можна використовувати для визначення нових терапевтичних цілей.

Verified by MonsterInsights